BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

followers

Monday, May 16, 2011

selepas satu jam 16 mei menutup tirainya

sebelum tulis lebih lebar, izinkan aku menggunakan gelaran "saya"
sebab ini post serius

tahu atau tidak 16 mei itu 
ialah satu tarikh patut dipangkah pada kalendar masing-masing?

oh jika tidak tahu,
 boleh mula start suruh anjing india depan rumah masing-masing lempang diri anda

 oh, artis cun melecun anda tahu yer?
gua ni makcik mr bean
 jadi apa ada dengan 16 mei?
Hari untuk diraikan lah
rasanya ini tak melanggar syarak kot, kalau yer bagitahu saya!
hari ini pergi ushar sambutan hari guru di sekolah rendah saya
macam innocent la pulak
 saya bukan volunteer datang ok, kena paksa lah juga

memang meriah

 persembahan adik perempuan saya main kompang
 sukaneka guru yang turut disertai ibu saya
 budak-budak bagi hadiah kat cikgu-cikgu mereka

memang meriah

dan turut saya perasan banyak tag-tag harga 
masih tak dibuang di hadiah-hadiah mereka
mungkin mahu tunjuk keberadaan mereka
atau memang style sengal sengal budak sekolah rendah bagi hadiah begitu

 ada pula awek kecik perempuan, saya ushar dari jauh 
terjatuh mug dia yang hendak diberi pada cikgu
 muncung berela-ela
 kesiannya

berbalik pada tujuan posting ini

sepanjang hari ini, saya teringat satu cikgu yang telah saya sakiti hatinya
cikgu bi sekolah menengah saya

ini semua berlaku atas gara-gara sikap saya yang teruk
biasalah budak-budak malas macam saya,
tidur sewaktu ketiadaan cikgu

cikgu bi tersebut, Cik Nurulhuda masuk kelas
semua budak-budak dah stand straight nak bagi salam
saya steady je mimpi fantasi lagi
lagi lagi baringkan kepala atas buku bio, memang syok lerr

then macam biasalah teman sepermainan saya, zuraifi 
mengejutkan diri saya yang di awang-awangan

 bangun bangun muka bertepek air liur
 saya periksa air liur tersebut, memang panjang dari biasa
 pandang kanan, awek-awek 5M semua pandang semacam
pandang kiri, abang-abang tough 5M semua muka tarik ketat
ok, saya sudah malu tahap dewa

"tak macho la beb" getus hati kecilku

dalam fikiran memang nak pergi tandas jer target
cuci-cuci muka dan rambut yang berserabai

lalu memang itu yang saya lakukan
saya bergerak meminta izin pada cikgu bi 
tapi masalah tiba

saya terlebih pantas meminta izin 
lagi-lagi tiada tanda isyarat BERHENTI untuk membantu
saya cover muka yang penuh dengan air liur itu dengan tangan kanan

saya cakap "toilet"
tapi mungkin tak kedengaran
sebab mulut sudah ditutup tapak tangan

memang dalam fikiran nak pantas je gerakan untuk ke tandas
sampai nak stop 5 saat depan teacher bi pun tak larat
macam lebuhraya rawang-sungai buloh dibuatnya

tapi serius saya minta izin

teacher pun tersentuhlah hatinya
yalah, saya dengan selamber yang yang nya keluar dengan sepantas kilat
bagi salam hormat pun idakk..

balik-balik kelas, tengok-tengok teacher dah tiada
member-member kelas kata teacher terus keluar lepas tindakan bodoh saya

saya pun terperanjat dot com la
apahal pulak salah aku?

mereka semua dok paksa saya pergi mintak maaf
lagi berapi lah diri ini pada ketika itu
apa salah aku?

lama gak lah mereka paksa saya

dipendekkan cerita

then bila fikir panjang, beliau tetap cikgu saya
saya merendahkan diri volunteer bersama kawan-kawan meminta maaf
bagi kek untuk teacher
 sebagai tanda meminta maaf

then semua selesai
tapi untuk hari itu sahajalah

 because masalahnya makin rumit pada saya

saya rasa macam sesuatu yang janggal bila berhubung dengan teacher
 saya rasa takut nak berbicara
saya rasa bersalah tahap maksimum
sebab tak minta maaf secara berseorangan

 rasa cuak di hati bila meminta maaf secara berseorangan
nanti terlebih emo dan ego


namun di sinilah saya coretkan
mungkin teacher tak baca, 
cuma jika ada siapa-siapa yang terjah dan nampak blog ni
bagitahulah beliau



nota ringkas:
dulu gua ada tulis surat cinta kat cikgu pendidikan seni sekolah rendah
minta maaf juga!!








































17 komen...:

zularifmuazan said...

nostalgia...perghh

ieda said...

HAHAHAH mencik tgk mr bean tuu :))

ps : do follow me .. x nak ker ?? its ok :))

hans0 said...

@zularifmuazan: perghh memang gua bersalah kan?

@ieda: sudah

♥yaya budak suka embun♥ said...

tak tahan baca entry ni..hahahah

tambah2 mr bean ni..hahahahahaha

P/s: thanks mr kasanova komen di blog gue :p

NEW ENTRY :TIADA YANG KEDUA

nadia natasya said...

whooaaaaa cool lah kau weyh :D
takpe cikgu mesti maafkan punye ;)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

wahhhh.....

penah tulis surat cinta kat cikgu tu yg xtahan tu

keh3..

hans0 said...

@yaya: ok ok thanksmu diterima dengan gembira

@nadia natasya: bukan senang gua nak rasa bersalah ni, ni memang bersalah betul

@gadis kampung: harhar betul seh, nama dia gua xingat, tapi cun lerr

Ainn Hazwany said...

hahaha.. sweet je kenangan time sekolah kann.. ;)

melle amir said...

surat cinta kat cikgu? hebat

eiyzniey said...

macam3..haha

Zalikha said...

mcm tu rupanya citernya! semoga cikgu baca ni! ganbatte! \(^_^)/

frantiqueene said...

surat cinte ntok cikgu pend seni?? superb!! hahaha.... :)

leyzajamil said...

hye, sy tag kamoo
join tau :D

mya bajuri said...

haha... nakal nye! tu la tido lagi =___=' lenkali kene bwk tisu la :)

p/s : jgn lupa cerita dekat bakal isteri nanti HEHE

djuita said...

NANTI AKU CAKAP DEKAT TEACHER. haha!

huda.othman said...

hans!!! la..ingat lagi rupanya ceta tue..kenangan ye tecaher Huda mengamuk kat kelas 4M!..hehehe..honestly, i tak ingat lgsg pn pasal ceta ni..dah lama dh...hehe..don't worry, no need to feel guilty anymore..everything is forgiven & forgotten..just enjoy life as it is...plg penting, kalau buat silap, kita muhasabah diri..kan? all the best to u!

Cik Nyza said...

ha.budak nakal eh..sy budak baik tau..but kenangan masa sekolah memang best kan... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...