BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

followers

Monday, December 13, 2010

berfikiran positif sentiasa

layan gusti... korea movie... novel p/s i love you... download adam maya... bola...wah jiwangnya.... kata aku sendiri....
last2 jam xtgok, mata terhuyung-hayang... 
tidur aku congok depan tv...

bangun2 otak dah jammed.... skru berputar salah arah...
aku rasa hari ini kurang efisien, kurang energetic
dan mungkin hadapi pelbagai gosip dan kontroversi...

setelah selesaikan kewajipan sebagai orang yang baru bangun tidur...
mata aku kembali berpinar-pinar...
seakan-akan sedang membaca biologi...


Kebetulan pula aku memang sedikit letih, 
kerusi tempat aku duduk pun boleh tahan empuk,
aku silangkan kaki lalu memejamkan mata.

kerusi yang sama....

Nyenyak betul tidur aku, bila akhirnya aku mengangkat kepala rupa-rupanya 
aku telah dikejutkan dengan satu suara...
aku fikir kejap, sekarang siang....
setahu aku kalau suara hantu,
mengikut cerita-cerita fairytale yang pernah dibaca, dia datang time gelap je...

Otak aku tersangkut seketika, umpama komputer yang baru di'restart', 
maklumat visual yang disuap mata kepada otak tidak mampu diproses pada kelajuan optimum.
Apabila otak aku menjadi keliru, aku buat apa yang aku selalu buat, guna otak orang lain.
Terus aku bertanya dengan orang yang duduk bertentangan aku, adik pertama
"Siapa 2?"
"Posmen, bang.... jap, adik gi jumpe dia"

aku tengok dari dalam, adik aku ketawa besar... wah mesra ye....
ibu tahu, habislah kau...
lalu posmen 2 pown pergi.... dengan motor kriss merahnya...

adik aku masuk sambil terus berdekah-dekah 
seraya terus menjerit seperti kulakukan awal pagi tadi... 
"surat plkn!!"
semua keluar dari ceruk sambil buat muka riang nak ambil tahu... 

terkejut aku dibuatnya....

ok aku anggap ini sebagai satu pengalaman .... yang bakal menghadirkan kebahagiaan..
nikmat hidup banyak bertebaran... mungkin ini slah satu daripadanya..
aku baru discover benda-benda kecik yang membawa nikmat...

a) Minum nescafe/kopi/coklat/mocha panas seorang diri atau berdua dengan rakan/teman (lebih dari berdua tak diterima) ketika suhu di luar rendah dan hujan sedang renyai renyai.

b) Saat bila telinga boleh mendengar sayup sayup bunyi alarm clock berbunyi, tapi tangan secara automatik menarik selimut atas kepala dan mata terus memejam, juga secara automatik. Pendek kata, bila tahu sepatutnya perlu bangun, tapi tidur masih diteruskan dengan senyuman puas. Sungguh nikmat.


c) Detik apabila dapat capai goal/kehendak/impian, dan sebelum berkongsi berita dengan keluarga atau rakan. Atau dalam ertikata lain, saat ketika melompat, bersorak seorang diri dalam bilik, sambil berkata dengan muka yang ganas dan jari telunjuk menunjuk ke arah diri sendiri dalam cermin "
yes! yes! you (we) did it!"



16 komen...:

djuita said...

aku tak sabar nk tunggu muka jambu kau hilang lepas PLKN :D

hazim2gaban said...

jambulah sangat....

aku sentiasa untuk budak aku ni..

har har

Anonymous said...

pergh...ko nie jmbu ek??
btw..smoge b'bhgie d PLKN!!
=D

hans0 said...

perghh banyaknye jambu bercomment.. wah tanx... aku try utk happy di sane... walaupun akan terbang ke ceruk

Anonymous said...

ghaha..bosan2 nnty ak dtg jenguk ko..
ak bwk skali J.Evans..

hans0 said...

Sudah hukum alam, semuanya sentiasa berada dalam keseimbangan. Bagi setiap sesuatu pasti ada pasangannya.. Yin dan Yang, proton dan elektron, laki dan perempuan, Tuah dan Jebat, ayam jantan dengan ayam betina... siapa tahu hans0 ngn j. evans 2? haha

Anonymous said...

ghaha..bley jd atik ngn J??
kn..kn..

hans0 said...

haha... boley2... julia roberts pown ok... jangan ko ambil jalil hamid sudah...

zahidah zahri said...

takpaham sangat ..tpi,jambu ker?:p

zahidah zahri said...

lagi satu,ko nya blog nye theme color cam blog aku nya :P
ps,tak,aku tau kau x tiru.

hans0 said...

jambu 2 bukan pasal hidung aku kan???

hans0 said...

tambah 1 lagi p/s dalam list yang aku kena baca.... belum khatam novel p/s i love u!!!

hazim2gaban said...

asal atik ngan j??

asal kau tak abes lagi baca buku tu??

hans0 said...

aku sekarang agak sibuk dengan dunia lepas spm ney.. banyak lagi nikmat-nikmat kecil yang aku kena buat dan rasai..

shira said...

bahaha..selamat bergumbira kat plkn...ngee...

hans0 said...

yeahh sepertimana gembiranya aku di penang.... kalau plkn itu flow dengan menarik.... hurh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...